Porady dla zdrowia

FAQ Forum dyskusyjnego



Polecamy


Harmonia smaku

chrupiące plasterki jabłka


 Nie jest tajemnicą dla smakoszy - zarówno zawodowych kucharzy, jak i domowych amatorów kulinarnych przygód - że do stworzenia idealnego dania niezbędne są: wypróbowane składniki, umiejętny sposób ich łączenia, a ponadto odrobina umiejętności. Aby wydobyć pełnię smaku coraz chętniej sięgamy w polskiej kuchni po najrozmaitsze przyprawy i zioła. Warto poznać więc najlepsze sposoby ich łączenia.

 Sól i pieprz to najpopularniejsze przyprawy używane na co dzień w kuchni. Wiadomo nie od dziś, że potrawy z ich dodatkiem nabierają charakteru i zdecydowanie lepiej smakują. Jednak coraz chętniej zaczynamy sięgać po inne dodatki, które doskonale podkreślają smak potraw, służą zdrowiu i nawet z prostego dania pomogą wyczarować coś wyjątkowego. Cynamon, bazylia, czy liście laurowe znane są każdej gospodyni. Pamiętajmy jednak, iż nie wszystkie przyprawy i zioła można łączyć oraz dodawać do każdej z potraw - przykładowo, nie należy używać w jednym daniu oregano i majeranku, gdyż potrawa nabiera gorzkiego smaku. Nie jest łatwo omówić w kilku zdaniach uniwersalne zasady stosowania ziół w kuchni, dlatego podpowiadamy przynajmniej kilka sprawdzonych rad łączenia oraz komponowania smaków.

 Dania z roślin strączkowych, takich jak bób, groch i fasola doskonale uzupełni cząber, zwany też fasolowym zielem, zaś grillowane mięsa będą się idealnie komponować z czosnkiem i majerankiem. Potrawy, w których główną rolę odgrywają pomidory (zapiekanki, zupy, sałatki) dobrze jest wzbogacić bazylią, najlepiej świeżą. Natomiast bazylia suszona najlepiej sprawdzi się jako dodatek do jagnięciny i wieprzowiny, a ponadto sosów i ryb. Bardzo popularnego w naszej kuchni kurczaka doskonale wzbogaci mieszanka zawierająca tymianek, zioła prowansalskie, szałwię, rozmaryn lub majeranek. Przyprawiając drób pamiętajmy, iż to delikatne mięso nie lubi przesadnej ilości dodatków - warto więc doprawiać je ostrożnie i z umiarem. Odpowiednio dobranych ziół i przypraw można używać nie tylko do dań głównych oraz zup - wiele z nich wspaniale sprawdzi się również w deserach i potrawach słodkich. Świetnym przykładem jest np. odświeżająca mięta dodawana do lodów czy sałatek owocowych, a także aromatyczny i korzenny cynamon, którego nie może braknąć w szarlotce, kompocie czy prawdziwym grzańcu.

 Po lubiane i wypróbowane połączenia smaków coraz chętniej sięgają firmy spożywcze. Producent przekąsek Crispy Natural z suszonych plasterków owoców i warzyw oferuje naturalne produkty wzbogacone dobrze dobranymi przyprawami - Chrupiące plasterki pomidora z bazylią i oregano czy też Chrupiące plasterki jabłka z cynamonem. Niewątpliwie, dodatek odpowiednio skomponowanych mieszanek ziół i przypraw doskonale wzbogaca ich smak, a ponadto wspomaga procesy trawienne i dostarcza cennych składników odżywczych. Dzięki zastosowaniu się do kilku podstawowych wskazówek oraz eksperymentowaniu z dodatkami w kuchni możemy sami wyczarować wyśmienite dania, które będą nie tylko wspaniale wyglądać, ale też pachnieć i smakować!