Porady dla zdrowia


Owoce i warzywa przez ca³y rok

zupa z warzyw

Pierwsze dni pa¼dziernika rozpieszcza³y nas w tym roku ciep³± i s³oneczn± pogod±. Coraz krótsze dni, ch³odne noce i spadaj±ce z drzew li¶cie nie pozostawiaj± jednak z³udzeñ, ¿e jesieñ na dobre zago¶ci³a za naszymi oknami. Znamy jednak kilka sposobów, by z ³atwo¶ci± powróciæ do wakacyjnych klimatów.

Wyczekiwane z utêsknieniem lato kojarzy nam siê przede wszystkim z wymarzonym urlopem, k±piel± w ciep³ym morzu lub jeziorze, d³ugimi wieczorami oraz straganami pe³nymi ¶wie¿ych, aromatycznych owoców i warzyw. Posiadaj±cy przydomowe ogrody i dzia³ki korzystaj± w tym czasie w pe³ni z w³asnych zbiorów, a mieszkañcy miast z ochot± zaopatruj± siê w sezonowe owoce w licznych sklepach i osiedlowych bazarach.

¦liwka - tak lubiana przez Polaków i czêsto wykorzystywana do przetworów, powinna byæ obecna w naszym menu przez ca³y rok, zawiera bowiem sk³adniki wa¿ne dla naszego zdrowia: witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapñ, ¿elazo, fosfor, magnez i b³onnik. Dziêki tym w³a¶ciwo¶ciom spo¿ywanie ¶liwek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, wspomaga leczenie zaparæ, dzia³a przeciwmia¿d¿ycowo i korzystnie wp³ywa na uk³ad nerwowy. Z kolei urozmaicaj±c nasz± dietê w wi¶nie, dostarczamy organizmowi silnego antyoksydantu – bioflawonu, który unieszkodliwia wolne rodniki i zapobiega powstaniu wielu chorób. Witamina C i karoten utrzymuj± nasze cia³o w nienagannej kondycji, chroni± przed jesiennymi infekcjami i ograniczaj± powstawanie zmarszczek, a potas, wapñ i magnes wzmacniaj± pracê naszego serca. ¦wie¿e ¶liwki i wi¶nie dostêpne s± jedynie latem, s± jednak sposoby, by móc korzystaæ z ich dobrodziejstw przez ca³y rok.

Najprostszym sposobem jest odpowiednie zamro¿enie letnich zbiorów i korzystanie z nich w kolejnych miesi±cach. Mo¿emy wówczas przygotowaæ pyszny kompot, pamiêtaj±c, by zbytnio nie przesadzaæ z cukrem, lub upiec pachn±cy placek owocowy, który idealnie sprawdzi siê w jesienno – zimowe d³ugie wieczory wraz z kubkiem paruj±cej herbaty. Zarówno wi¶nie, jak i ¶liwki idealnie nadaj± siê na obiad, poniewa¿ sporz±dziæ mo¿na z nich np. knedle i pierogi. Gdy nie zd±¿ymy sami przygotowaæ tych pysznych dañ, lub zwyczajnie brakuje nam umiejêtno¶ci, mo¿emy siêgn±æ po gotowe wyroby – np. po rêcznie robione produkty marki Jawo, które z ³atwo¶ci± ka¿dy przygotuje w domu i powróci do letnich wspomnieñ. Ka¿da pora roku przynosi wyj±tkowe momenty, których nie do¶wiadczymy w innych miesi±cach. Lato, które niesie ze sob± pyszne i ¶wie¿e smaki trwa krótko, jednak dziêki prostym zabiegom mo¿emy z ³atwo¶ci± sprawiæ, ¿e bêd± one z nami przez ca³y rok!



Zasady przygotowywania warzyw dla zachowania ich warto¶ci zdrowotnych.:

Polecamy



FAQ Forum dyskusyjnego

Dyskusja na temat:



Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artyku³y chronione sa prawami autorskimi.