Porady dla zdrowia


Dla zdrowia oczu - jesienna dieta na dobry wzrok

Antyoksydanty

Aby nasze oczy były zdrowe i dobrze funkcjonowały musimy dostarczyć im odpowiednich witamin. Jak skomponować dietę, aby zapewnić organizmowi konieczne witaminy? Jakie antyoksydanty są dla zdrowia oczu niezbędne? W jakich produktach szukać niezbędnych składników? O tym, jak zadbać o dietę, abyśmy mogli jak najlepiej chronić nasz wzrok mówi Renata Makuc, okulistka współpracująca z firmą JZO.

Codziennie nasz wzrok narażony jest na wiele szkodliwych czynników. Obecnie dużo mówi się o niszczącym działaniu wolnych rodników (utleniaczy, łac. oksydanty) i zaleca się stosowanie przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które pomagają zapobiegać niszczeniu komórek przez te pierwsze

Antyoksydanty

Przeciwutleniacze występują m.in. w warzywach i owocach. Szczególnie bogata w antyoksydanty jest czarna jagoda. Ta krzewina z rodziny wrzosowatych należy do uznanych środków wspomagających zdrowie oczu. Jak dotąd, to z jej liści i owoców wyodrębnionych zostało najwięcej leczniczych związków chroniących oczy przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Antocyjany z czarnej jagody bardzo skutecznie pomagają neutralizować nadmiar uszkadzających oko wolnych rodników, ponadto przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego rodopsyny. Borówka wzmacnia również kolagen (białko będące podstawą zdrowej tkanki łącznej) i poprawia krążenie krwi, w związku z czym może być stosowana zapobiegawczo oraz leczniczo przeciwko jaskrze. Jednocześnie może mieć też dobroczynne znaczenie dla plamki żółtej, tak ważnej dla dobrego widzenia i pomagać siatkówce przystosować się do widzenia w ciemności.

Luteina

Nasz organizm nie wytwarza luteiny, dlatego musimy mu ją dostarczyć. Luteinę znajdziemy w takich produktach jak: rabarbar, kabaczek, szpinak. Wskazane jest spożywanie codziennie przynajmniej dwóch porcji warzyw i owoców zawierających luteinę. Ten skuteczny antyoksydant osłania przed uszkodzeniem delikatne naczynia włosowate siatkówki oka oraz fotoreceptory, ponadto hamuje utlenianie tłuszczów. Po wchłonięciu przez organizm gromadzony jest w soczewce oraz plamce żółtej. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej jej dawki należy do czynników zmniejszających uszkodzenie plamki żółtej. Luteina działa jak filtr chroniący siatkówkę przed urazem fitotoksycznym. Nie przepuszczając krótkofalowej części widma światła może pośrednio wpływać na poprawę ostrości wzroku. Luteina zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom siatkówki, w związku z czym może przyczynić się do ograniczenia rozwoju AMD.

Witamina A

Występuje m.in. w brokułach, szpinaku, pomidorach, kapuście, rzepie, liściach buraka, szczawiu, jarzębinie, pietruszce, rzeżusze, dyni, wątrobie, tranie, nerkach, śmietanie i maśle. Pamiętajmy, iż wchłania się lepiej, gdy jest spożywana z tłuszczem roślinnym. Niewielka jego ilość (2-3 krople) wystarcza dodana do soku czy dań warzywnych.

Witamina A zawiera zdrowe tłuszcze i prowitaminę A (beta-karoten), który jest bezpiecznie magazynowany i stopniowo przekształcany w witaminę A. Niedobór witaminy A prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, a bez pomocy terapeutycznych jej dawek może być nawet przyczyną ślepoty.

Witamina A neutralizuje wolne rodniki. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki i do syntezy rodopsyny, światłoczułego barwnika absorbującego fotony światła, dzięki któremu możemy np. widzieć w nocy. Ponadto jest konieczna do odbudowy i funkcjonowania tkanki nabłonkowej, gwarantującej dobre widzenie.

Witamina E

Znajdziemy ją w kiełkach zbóż (pszenicy), marchewce, mięsie, olejach roślinnych (słonecznikowym, sojowym, kukurydzianych), mące pełnoziarnistej, mleku, maśle, migdałach, jajach, orzechach ziemnych i włoskich, jak również w brukselce, sałacie i innych zielonolistnych warzywach. Spożywanie produktów naturalnych oraz suplementów zawierających witaminy E, C, kwas foliowy oraz ryboflawinę pomaga uzyskać poprawę wzroku u chorych z zaćmą związaną z wiekiem.

Witamina E (tokoferol) to składnik błony komórkowej. Jako rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant zapobiega utlenianiu witaminy A i zapewnia szczelność błon komórkowych oka. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniu białek i komórek fotoreceptorów, a także hamuje tworzenie toksycznych substancji uszkadzających naczynia krwionośne.

Witaminy grupy B

Witaminy grupy B mają duże znaczenie dla ochrony przed zmianami chorobowymi w strukturach oka i są konieczne do prawidłowego funkcjonowania nerwów. Ich niedobór może być przyczyną zaburzeń w pracy nerwu wzrokowego. Niska podaż witamin z grupy B z pożywieniem może prowadzić do wielorakich zmian chorobowych oka.

Witamina B1 (tiamina) - reguluje funkcjonowanie nerwu wzrokowego, jest składnikiem niektórych enzymów i bierze udział w metabolizmie węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Objawem niedoboru witaminy B1 może być ból oczu i osłabienie kurczliwości mięśni. Ważnym źródłem witaminy B1 są: rośliny strączkowe –fasola, groch, a także produkty zbożowe oraz mięso (zwłaszcza wieprzowina).

Witamina B2 (ryboflawina) - znajdziemy ją w rzepie, soi, drożdżach, mleku, jajach, serze białym, wątrobie, rybach, mące żytniej pełnoziarnistej. Odgrywa istotną rolę w fizjologii tkanek pozbawionych unaczynienia, takich jak: soczewka, rogówka, szklistka oraz plamka żółta. Witamina ta jest zalecana w zapaleniu spojówek oraz w początkowym okresie zaćmy.

Witamina B3 (PP, niacyna) - poprawia ukrwienie oka, wpływa też na regenerację barwnika wzrokowego – rodopsyny. Jej cennym źródłem są m.in. drożdże, wątroba, ryby, groch, fasola, otręby, jaja, ser i mleko.

Witamina B6 (pirydoksyna) - jej niedobór może być przyczyną zapalenia nerwu wzrokowego. Witamina ta występuje np. w ziemniakach, kapuście, marchwi, ziarnach grochu i fasoli, suszonych warzywach, rybach, mięsie, jajach, drożdżach piwnych, produktach zbożowych.

Witamina B12 (cyjanokobalamina) - znajdziemy ją wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. w mleku, serach, jajach, chudym mięsie, wątrobie, nerkach, sercu, skorupiakach oraz rybach. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna u osób starszych z uwagi na zmniejszone jej wchłanianie wraz z wiekiem. Witamina B12 jest konieczna do syntezy białek odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej funkcji narządu wzroku.


Witamina C - jej ważnym źródłem są: jagody, czarna porzeczka, dzika róża, cytrusy, poziomki, truskawki, maliny, pomidory, kalarepka, papryka. Pamiętajmy, że witamina ta często traci swoje cenne właściwości podczas procesów przetwórczych. Witamina C poprawia odżywianie soczewek, wzmacnia ścianki naczyń a ponadto sprzyja normalizacji wytwarzania płynu łzowego.

Witamina C (kwas askorbowy) to niezwykle ważny antyutleniacz, który powinien być dostarczony wraz z dietą, gdyż nasz organizm nie posiada zdolności syntetyzowania tej witaminy. Odpowiednia dieta jest więc niezwykle ważna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy dni są coraz krótsze a słońce rzadko wychodzi zza chmur, spędzamy długie godziny w pracy przy sztucznym oświetleniu. Zadbajmy więc o naszą dietę, aby jak najlepiej chronić zdrowie oczu.


Źródło:
materiały prasowe Inplus PR/mn


poradnik:

Polecamy



FAQ Forum dyskusyjnego

Dyskusja na temat:



Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.