Porady dla zdrowia


Soja przeciw osteoporozie

Osteoporoza

Osteoporoza, jako choroba dietozależna, wymaga specjalnego sposobu odżywiania się. Wprowadzenie odpowiednich produktów do diety pomoże zapobiegać osteoporozie lub ją leczyć. Jeśli więc boisz się osteoporozy lub już z nią walczysz, włącz do swojej diety soję.

Osteoporoza jest chorobą szkieletu, w której łatwo dochodzi do złamań - kość jest mniej gęsta i mniej wytrzymała na obciążenia. Problem dotyczy w Polsce ok. 3 mln osób ( ok. 30% kobiet i 8% mężczyzn). I choć mogłoby się wydawać, że ze względu na wysokie średnie spożycie mleka oraz produktów mlecznych powinniśmy być stosunkowo odporni na tę chorobę, to w rzeczywistości choroba ta jest u nas zaskakująco powszechna.

Mleko osłabia kości?

 Jak podkreślają naukowcy, kraje o najwyższym spożyciu mleka i produktów pochodnych to jednocześnie kraje, w których zdrowie kości jest najsłabsze. Co prawda białko zwierzęce rzeczywiście zawiera dużo wapnia, lecz jednocześnie zwiększa ilość kwasów w organizmie. Nasz organizm próbuje neutralizować zakwaszenie używając wapnia, ten zaś jest pobierany z kości. W wyniku spożywania mleka i jego przetworów rośnie też stężenie wapnia wydalanego w moczu. Jak widać, spożywanie białka zwierzęcego nie pomaga kościom, a wręcz przeciwnie - osłabia je.

Duże dawki wapnia nie zmniejszają ryzyka złamań kości

 Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, w których sprawdzano wpływ diety kobiet na częstotliwość występowania złamań oraz utratę kośćca. W wyniku siedmioletnich obserwacji ponad tysiąca kobiet powyżej sześćdziesiątego roku życia odkryto, że u pań, które spożywały najwięcej białka zwierzęcego w stosunku do białka roślinnego, złamania występowały 3,7 razy częściej niż u kobiet u których stosunek ten był odwrotny.

 Długotrwałe i nadmierne spożywanie wapnia prawdopodobnie upośledza zdolność organizmu do kontrolowania ile tego składnika jest zużywane i kiedy. W Nowej Zelandii czy w Stanach Zjednoczonych - a więc w krajach gdzie spożycie wapnia jest najwyższe - mamy do czynienia z najwyższym wskaźnikiem przypadków złamań kości biodrowej.

Włącz do menu soję

 Zamiast białka pochodzenia zwierzęcego możemy dostarczyć naszemu organizmowi białka roślinnego, które znajdziemy m.in. w warzywach liściastych, soczewicy, fasoli, grochu. Cennym źródłem białka jest również soja. Naukowcy podkreślają, iż spożywanie soi ma korzystny wpływ na masę oraz gęstość tkanki kostnej. W porcji 100 g suchych nasion soi jest aż 34,3 g białka. Ponadto soja zawiera izoflawony sojowe, które wpływają na gęstość kości i mogą przeciwdziałać resorpcji kości. Izoflawony posiadają też zdolność pobudzania do działania osteoblastów - komórek tworzących kości oraz hamowania działania osteoklastów - komórek mających zdolność rozpuszczania i resorpcji tkanki kostnej.

Nie tylko dieta

 Soję możemy spożywać na wiele sposobów, np. w formie sera tofu, pasty lub pasztetu, możemy ją też wykorzystywać do smażenia, gotowania albo pieczenia.

 Pamiętajmy jednocześnie, że zapobieganie osteoporozie nie powinno ograniczać się do samej diety - aktywność fizyczna jest również bardzo ważna, gdyż regularne zażywanie ruchu wzmacnia mięśnie oraz pozytywnie wpływa na stan kości. Ćwiczenia fizyczne sprzyjają uwapnieniu kości i pomagają zapobiegać osteoporozie.



Porozmawiaj o zdrowiu:

Polecamy



FAQ Forum dyskusyjnego

Dyskusja na temat:



Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.